Hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoito

Toimintahäiriötä voidaan helpottaa harjoitteilla

Hyvänlaatuinen asentohuimaus: kyseessä on sisäkorvaperäinen kiertohuimaus, joka usein liittyy pään asennon muutoksiin esimerkiksi istualta makuulle mennessä tai kasvoja pestessä ja ilmenee yleensä noin 2-20 sekuntia asennonmuutoksen jälkeen. Vaiva johtuu toimintahäiriöstä sisäkorvan kaarikäytävissä: sisäkorvassa oleva sakka pääsee kulkeutumaan sisäkorvan kaarikäytäviin, mikä aiheuttaa virheaistimuksia.

Lue lisää

Mahdollisia oireita: pään liikkeistä alkava kiertohuimaus, korkean paikan kammo, lukemisen vaikeus liikkuvassa ajoneuvossa, lukemisen hitaus, karusellien ja muiden liikkuvien laitteiden aiheuttama huonovointisuus.

Hoitoon hakeutuminen: perusterve henkilö voi hakeutua fysioterapiaan suoraan, mutta muutoin olisi hyvä ensin varmistaa lääkäriltä että huimaus ei liity esimerkiksi verenpaineen vaihteluihin, Ménièren tautiin tai lääkkeiden sivuvaikutuksiin.

Hoito:Toimintahäiriötä voidaan helpottaa tietyillä harjoitteilla, joilla sakka saadaan kulkeutumaan takaisin oikeaan paikkaan. Fysioterapeutti testaa kumpi puoli aiheuttaa oireet ja ohjaa vaivaa helpottavat liikesarjat. Samalla tarkistetaan, onko huimaus osittain niskaperäistä.

Lisätiedot